Чепински манастир

Чепински манастир "Три светители"

Чепински манастир "Три светители"

Манастирът, посветен на Три светители (Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст), се намира на около 1.500 метра от село Чепинци в близост до тракийска надгробна могила, известна като “Голема могила”
Точната дата на възникване на манастира не е известна. Преди много години първите монаси са живяли в землянки в могилата. Разкопки на това място са се натъкнали на сводеста гробница (костница), която е била използвана от монасите за постница – усамотено място за молитва по време на пости.

През османско владичество, манастирът е давал подслон на хайдути, което е било и причината за неговото често разрушаване от турците. Едно от най-големите разрушения e било през 1972г., след обира на турската хазна при Арабаконак и залаването на Димитър Общи и по-късно – Апостола Васил Левски. По онова време много манастири в т. нар. Мала света гора в района на София са опожарени заради приютяването на членове на революционни комитети. Чепинският манастир не е изключение. Почти нищо не остава от него, тъй като е бил построен изцяло от дърво. Само каменните му основи и керемиди оцеляват. Един дървен кръст, забит от местни хора на мястото на манастира, дълго време напомня за неговото съществуване. По време на разрушаването на манастира той е обитаван от 24 монаси. Заловените монаси били изпратени на заточение в Диарбекир, а тези които успели да се спасят от залавяне са потърсили убежище в манастира “Седемте престола” в Стара планина.

След Освобождението през 1878г., един от заточените монаси, Найден Кентров, се завърнал от изгнание и заедно с трима съмишленици построил чешма с три чучура на мястото на манастира и сложил следния надпис върху нея: “Който тука пие – Бог да го поживи, като умре – Бог да го прости”.

През 1906г. започва да се строи нов манастир на мястото на стария. Баба Геша от с. Чепинци настоява да се изгради манастира на това място защото на сън често и се явявали три ангела и нямало да я оставят на мира, докато не бъде построен манастира. Поради тази причина и манастира е посветен на Три Светители.

В манастира се празнуват три православни празника – Илинден, Св. Дух, и Рождество Богородично. На тези празници се събират много да почетат свтителите. Според някои това може да се дължи на това, че предишният манастир е имал параклиси, посветени на тези светии. Освен основната църква, сегашният манастир има два нови параклиса, Св. Петка и Св. Пророк Илия, стените на които са изцяло изрисувани, и нова жилищна постройка, построени през 1993г. с помощта на дарители. Официалният празник на светите Три Светители се празнува на 30-ти януари. Малка схлупена постройка от 1906г., известна като Шатовското църкве, също е част от комплекса.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s