Сграда на Кметство в с. Чепинци

Кметство на с. Чепинци

Сградата на кметство на с. Чепинци с формата на слон

Сградата на кметството в с. Чепинци е с уникална архитектура. Самата сграда гледан а от страна на площада има форма наподобяваща слон.

Кой е уникалния архитект направил проекта на тази уникална сграда.

Архитект Георги Овчаров. Кой е той?

Арх. Овчаров е творил между двете световни войни. Роден е на 20 април 1889 г. в Силистра. През 1911 г. заминава да учи архитектура при проф. арх. Паул Бонац. След като се дипломира се завръща в България, като през Първата световна война е мобилизиран на фронта.

След края на войната заживява в София и става член на известния тогава “Клуб на интелектуалците”. В клуба се запознава с доста видни представители на неговата професия, дори попада в обкръжението на цар Борис III и разбира се първата му поръчка не закъснява. Това са две малки жилищни сгради в Евсиновград. През 1926 г. проектира къщата на писателя Сирак Скитник на ул. “Борова гора”, както и сградата на Работническа болница, днешен ИСУЛ. През 1928 г. е обявен конкурс за сграда на Агрономическия факултет на Софийския университет. Не е присъдена първа награда, а на второ място е класиран немският проф. Херман Бухер. Той възлага изпълнението на арх. Георги Овчаров. Следват години, в които той проектира редица сгради из цялата страна. Някои от тях са изключително известни и с голяма историческа стойност. Такива са Мавзолеят на Георги Димитров, Министерството на вътрешните работи, Общината в Бургас, Държавен музикален театър в София, мостът на Дунав при Русе-Гюргево и доста други.

Умира на 15 октомври 1953 г. в родния си град.

Това, което свързва арх. Овчаров със село Чепинци е, че по негов проект са построени сградата на кметството и училището. Те са с уникален дизайн, плод на гения на майстора. Сградата на кметството е с формата на слон. Има ясно изразени декоративни уши, а ъгълът откъм улицата е с формата на хобот. Самата тя е проектирана и построена през 1934 г. по времето, когато кмет е бил неговият брат Симеон Овчаров. Четири години по-късно през 1938 г. е построено и училището. Неговият проект първоначално е представлявал здание с формата на отворена книга, погледната отгоре. Предполагало се е, че то ще бъде гимназия, но в крайна сметка е построена само едната страница от книгата и към момента то е основно училище.Според кметицата на селото – г-жа Стоянова е че той е наистина велик българин и заслужава, не само да му се направи паметник в Чепинци, но и някъде на по-видно място в столицата”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s