Манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат” с. Балша

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” . . .

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” в с. Балша (2003 г. )

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е част от Софийската Света гора. Началото на манастира не е изяснено. Запазена е легендата е бил построен по време на царуването на цар Самуил от неговия зет Сеслав и дъщерята Варвара. Според друга някой легенди началото му е положено в ХII век. а според други през XIV в.. Самото място е било известно на населението като „манастиро” и там наистина има следи от стари зидове. Манастирът е разположен на около 1,5 км североизточно от село Балша, на южния скат на Стара планина, на стар римски път, водещ към северните части на империята. В продължение на много векове в този красив кът на Стара планина монасите са съхранявали християнската вяра и българската култура. За ранната история на обителта се знае съвсем малко, а системни археологически проучвания не са направени.

 Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” в с. Балша

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” в с. Балша (2003 г.)

Около църквата личат основите на разрушени сгради (жилища, магерница, селскостопански и други постройки). Вероятно манастирът е бил построен върху мястото на изчезнало средновековно селище, за което говорят намерените останки. В непосредствена близост до храма личат основите на постройки. Има и бунар с две многолетни тополи край него.
В по-късни времена манастирът е бил женски с около 20 монахини. Те са живеели в двуетажна жилищна сграда, където е била монтирана и камбаната. Не е известно точно кога е съборена тази жилищна сграда. Последната монахиня в светата обител е била от Костинброд, починала и била погребана тук.
За светостта на мястото говорят и многото оброчища в района – 13-14. От северната стена на църквата е имало оброчище на света Богородица. Сега то е изместено от южната страна на храма. Предвижда се там да бъде построен параклис на Майка Богородица.
По настояване на Левкийския епископ Партений, тогава викарий на Софийския митрополит, през 70-те години на ХХ век отец Емануил Кожухаров обновил църквата.
Нов етап в развитието на манастира „Св. вмчк Теодор Стратилат” започва след 10 ноември 1989 г., когато църковното настоятелство с председател протойерей Кирил Танчов взема решение да възстанови и възроди напълно обителта.
През 1996 г. е избрано ново църковно настоятелство с председател отец Георги Стоянов, енорийски свещеник от столичния храм „Св. Дух” в „Надежда”. Строително-ремонтните работи са осъществени благодарение на неговата упоритост, енергичност и инициативност, подкрепени от силното желание на г-жа Тинка Кръстева да възстанови великолепието на манастира, а също така и с компетентните усилия на г-жа Николина Василева – юрист, архитект Петър Петров, основната дарителка г-жа Величка Керчева и другите фирми дарители. За шест години упорит труд те успяват изцяло с дарения да реставрират напълно старата църква и да построят жилищно-административна сграда. Отлята е нова камбана, монтирана в построената за целта камбанария, изграден е нов иконостас,

Манастир "Св. вмчк Теодор Стратилат" с Балша

Освещаване на манастира "Св. вмчк.  Теодор Стратилат" в с. Балша

чиято украса от дърворезба е вече завършена, изписани са олтарни икони, изографисани са стените.
Обновления манастир е осветен на 8 юни 2003 г., когато Православната църква чества пренасянето на светите мощи на св. вмчк Теодор Стратилат в неговия роден град. Освещаването на църквата и новата жилищна сграда беше извършено от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в съслужение с други митрополити и свещеници.
Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” е разположен в красива местност с панорамна гледка към Софийското поле.

 Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” в с. Балша.

Манастирът „Св. вмчк Теодор Стратилат” . Поглед към Софийското поле.

 Той притежава 360 дка пасища и гори. Новата жилищно-административна сграда, е с 341 кв. м площ. В нея могат да обитават до 20 човека, да се приемат гости, да се извършва благотворителна, стопанска и административна дейност. В приземния етаж има кухня и столова.

Манастирът очаква даренията и спонсорството на милосърдните миряни от района, страната, както и на много поклонници и гости, за да може тази древна обител да се въздигне наново за слава Божия.

Реклами

2 responses to “Манастир „Св. вмчк Теодор Стратилат” с. Балша

  1. Pingback: Църкви | Нови Искър

  2. Здравейте,бихте ли ми дали точния адрес и телефон на манастир „Св.Теодор Стартилат“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s