Курилски манастир „св. Иван Рилски“

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

Курилски манастир "Св. Иван Рилски"

Намира се в началото на Искърския пролом на десния бряг на р. Искър, в южното подножие на Софийското плато от Западна Стара планина и на 1 км от кв. Курило. Основан през ІХ-Х в, може да се счита за един от най-старите манастири в Софийската епархия. През ХV-началото на турското робство е разрушен. а в 1593 г. е възстановен от монаси и изписан през 1596 г. от Пимен Зограф Софийски. Запазени до днес са образите на Богородица, Христос, Йоан Кръстител, Константин и Елена, сцените – Новозаветната Троица, Избиването на младенците. През Възраждането Куриловският манастир е важно просветно средище. От него е запазено едно Четвероевангелие, отпечатано във Влашко. Понастоящем манастира е постоянно действащ. Представлява комплекс от черква и жилищни сгради.

Черквата (15х5,50 м) е еднокорабен, едноапсиден храм с два притвора. Запазени са ценни стенописи в наоса (от 1596 г.), вероятно рисувани от Св. Пимен Софийски. Във вътрешния притвор стенописите са от 1830 г., а външният е изографисан през 1849 г., като изображенията са доста примитивни. Според предание, в манастира са престояли мощите на Св. Иван Рилски при пренасянето им от Търново в Рилския манастир (1469 г.). В началото на ХХ в. манастирът е е в разцверта си и през 1922 г. в него е имало 40 монахини. По същото време тук е действала печатница, в която се е печатала християнска литература. Обявен е за паметник на културата. През ХV в. е разрушен от османлиите,
    В близост до манастира се намира старата българска крепост Белиград а в някои източници се споменава като Белград (Понастоящем от нея са останали само спомени и огромни изкопи от иманяри който придават още по загадъчен вид на местността!)

Advertisements

One response to “Курилски манастир „св. Иван Рилски“

  1. Pingback: Църкви и Манастири | Нови Искър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s