Легенада за Марков път край Курило


Скалата над Курило

Скалата над Курило

Това е едно място което се нарича Марков път. То се намира над селото, на около две – три хиляди крачки на север до Ралча.
От Искър започва един дол, който местните го знаят като Люляков дол, защото целия е обрасъл с люлаци. И над този дол, малко по – нагоре се намира Марков път. Мястото е много красиво и носи името на Крали Марко.

Останки от старата църква в с. Курило

Останки от старата църква в с. Курило

Легендата разказва, че навремето, когато този хубав юнак е обикалял из равнините, често е спохождал Софийско поле, колел е турците наляво и надясно, а после се е причастявал в курилската църква . Веднъж като идвал за причастие видял една мома, която се казвала Елица. Тя била много красива и работна и имала глас като славей. Марко чувал гласа и като жънела и като препускал с коня си чак от Прилепска земя, на часът идвал в Софийско поле. Но една есен гласът на момата не се чул. Марко чакал и чакал тя да запее, но навсякъде било тихо. Тогава той станал, възседнал коня си и пристигнал в Софийско поле.

 

Питал, разпитал и добри хора му казали, че турците са отвлекли Елица от една седянка – както стояла с хурката и каделята, така и я отмъкнали кърджалийте.  Трепнало сърцето на юнака и като орел в небето той пришпорил коня си, и като полетял, откъдето минел дървета превивал до земята, а където стъпвал огън се палел. Два пъти пристъпил и настигнал турците до Кюмезо. И когато Марко ги настигнал и слязъл от коня, бил толкова гневен и силен, че топял камъни. Така останали отпечатъци от копитата на коня и от кракът на Марко. И още не слязал от коня, с един крак на стремето а другия още на стремето избил всички турци, а когато потърсил Елица видял, че тя се е обесилила, защото са я обезчестили.

Тогава Марко седнал на една скала и заплакал за момата и там където седял, камъкът се оформил като седалка. Затова наричаме това място Марков път .

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s