Читалище “Пробуда” в с. Доброславци

Читалище “Пробуда” с. Доброславци е основано през 1921г.
Бибилиотеката към читалището разполага с 11 212 тома. На читателите и посетителите е осигурен компютър с неограничен достъп до Интернет.
Освен с библиотечна дейност читалището се занимава  и с организиране и провеждне на различни мероприятия, свързани с народния и културен празничен календар (Лазаруване, Коледуване, Бабинден, Баба Марта, Трифон Зарезан), така също и срещи с писатели, честване на Деня на детето – 1 юни, 1-ви ноември – Ден на будителите,  Коледни тържества и др.
         Към читалището има детски състав за народни танци. В него участват деца от различни възрастови групи. През месец февруари 2008 г. е сформиран Клуб ”Весело хоро”, с ръководител Йван Йотов, танцьор от националния ансамбъл ”Филип Кутев”, и корепетитор Рачо Рабицов от Гвардейския духов оркестър. Участници в клуба са както жители на селото, така и представители от съседните села – Балша, Мрамор и Житен.
 Водени от голямо желание за няколко месеца участниците успяват да научат много хора от различни фолклорни области на България. През месец май 2008 г. само след тримесечни занимания участват на концерт в гр. Паралия Катерини – Република Гърция. На V –ия международен фестивал „Шопска песен” – Локорско клубът е награден с плакет за отлично представяне, а на втория национален фестивал на белия щъркел Мрамор 2009г. получава награда за добро представяне. През месец май 2009г. клубът изнася концерт в гр. Истанбул – Турция.
          В  етнографската музейна сбирка към читалището  са включени 385 експоната. Главна и постоянна грижа на читалищното настоятелство е да продължи да обогатява фонда на сбирката. Като най-ценните експонати са каменните оръдия на труда от времето на неолита/новокаменната епоха/ – VI – IV век пр. н. е.
       В читалището могат да бъдат видяни и закупени книги за историята и фолклорното богатство на Доброславци „Село Доброславци“-  история на селото, с автор Йосиф Кръстанов.
Лука Гълъбов – дългогодишен учител и директор на училището, а така също и изтъкнат краевед, е автор на книгите: „Лексика на говора в село Доброславци“, „Словесното фолклорно богатство на село Доброславци“ – том I и II. и „Неугасващ светилник“ – книга за училището.

Секретар на Н. Ч. „Пробуда“ – Веселина Котова
Библиотекар Виолета Кирилова
тел.: 02/998 82 92

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s