с. Балша – кратка справка

с. Балша
с. Балша – читалище

Балша е село в Западна България в рамките на Столична община, Област София.
Намира се в полупланински район — в подножието на Стара планина на около 10-15 км от София. Там, където свършва Софийското поле, започваБалша, а там, където свършва Балша, започва Стара планина. Поради специфичното си географско местоположение, местните жители казват, че селото им се намира на границата на два свята — между полето и Балкана. От местния манастир се открива брилянтна гледка към цялата околност. Земята не е от най — плодородните, но все още има отрудени хора, които продължават да се борят с нея. В почти всеки двор, бил той малък или пък по-голям, се отглеждат лозови насаждания, от които се прави вино и ракия.

История
Балша е едно от най – старите селища в Софийско поле. Над селото има руини от стара римска крепост, а местната черква е датирана към периода IX – X век. Освен с хилядолетната си история, селото се гордее и с един свой знаменит представител — Иван Николаевич Денкоглу, който оставя своя отпечатък върху цялата българска история, чрез просветителската си и дарителска дейност.
По местни предания, в праисторическа легенда се разказва, че когато Софийската котловина била залята от езеро, чиито води стигали до полите на Стара планина и Витоша, селото е било разположено на хълма над сегашния манастир „Св. Теодор Стратилат“ в местността, наречена „Кълна река“, съответно „Кълна глава“. Вярва се, че селото е именувано в чест на една от дъщерите — Балша, Яна и Бояна, на Цар Самуил, които се самоубили, отказвайки да приемат чуждата вяра.
Първата обществена сграда е училищната, построена през 1912 г.

Културни и природни забележителности в Село Балша

Средновековна църква „Св. Петка“ от XIV век. Църквата е консервирана. В непосредствена близост до нея е изграден действащия храм на селото.
В село Балша има манастир „Св. Теодор Стратилат“ с все още нефункциониращ метох, будеща възхита и преклонение гора — част от Стара планина. Преди години огромен пожар унищожи голяма част от дърветата в района.
В селото има и функциониращо читалище, което в последните няколко години бележи небивал за мащабите на Балша разцвет. Читалищните дейци отбелязват всички местни и национални празници с подобаваща програма, събираща в центъра елита на селото.

Селото е родното място на големият български родолюбец Иван Николаевич Денкоглу.

http://bg.wikipedia.org

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s